Проект «ДЕБАТИ ЛІДЕРІВ»

Демократія потребує таких громадян, які ставлять критичні запитання, людей, які висловлюють свою думку і при цьому прислуховуються до думок інших, а також можуть чесно та по суті вести дискусії. Цим базовим громадянським компетенціям і навчає проект «ДЕБАТИ ЛІДЕРІВ», який на сьогодні є першим обласним дебатним турніром для лідерів учнівського самоврядування Житомирщини.

З метою сприяння розвитку інтелектуальної молоді через освітню технологію «дебати» 29 березня 2018 року відбулися обласні «Дебати лідерів», організовані комунальним позашкільним навчальним закладом «Житомирський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді», за сприяння громадських організацій «Молодіжна фундація європейських ініціатив» та «Шлях відродження».

Турніру передувала навчальна стадія тривалістю майже місяць, що влючала тренінгові заняття для координаторів лідерських осередків на базі КПНЗ «Обласний центр НТТУМ», виїзні та дистанційні консультування модераторами проекту Яциком Сергієм Петровичем і Кіпенком Ігорем Анатолійовичем, пробні диспути старшокласників на запропоновані суспільно-важливі теми. Розпочинаючись шкільними і районними змаганнями, конкурс продовжився обласним фіналом. Змагалися в умінні переконувати опонентів та публіку 23 команди (92 гравці)! Учасники подолали чотири відбіркові раунди, під час яких демонстрували 24 суддям свої вміння та навички вести полеміку.

/Files/images/MAN/IMG-1026.JPG

Сам проект «Дебати лідерів» базувався на методиці «Jugend debattiert», «родзинками» якої були наступні моменти: 1) «граючи за себе», учасникам треба було демонструвати вміння працювати в команді – не лише переконувати у власній позиції, а й дослухатися до думок інших; 2) перемагали не ті, хто найактивніше висловлювалися, а ті, хто давали можливість усім дебатерам максимально долучитися до обговорення, сприяли продуктивності дискусії, максимально «просували дебати вперед», дозволяючи різносторонньо висвітлити проблему. Дана освітня технологія допомагає молоді – майбутньому нашої країни – розібратися у тому, що важливе для сьогоднішнього суспільства, сприяє розвитку критичного мислення, учить чути одне одного, навіть перебуваючи на протилежних позиціях.

«Експромт вибір теми» не з числа заздалегідь заявлених - фінальна «фішка» заходу. Не зважаючи на обмеженість в часі та відсутність інформаційних підказок тема «Легалізація евтаназії» зумовила запеклу дискусію сприводу можливості узаконення цієї практики та її доцільності взагалі.

/Files/images/MAN/IMG-1028.JPG

Кубок переможця за рішенням суддівської колегії заслужено отримала команда Житомирського міського ліцею при Житомирському державному технологічному університеті, продемонструвавши своє вміння критично, аналітично та конструктивно мислити, вести дискусію, шукати аргументи, професійно переконувати та майстерно доводити свою думку.

Всі учасники турніру показали високий рівень знань, виваженість думок, культуру публічних виступів! Творчі батли були переконливими та змістовними, а емоції, що наповнювали турнір, незабутніми!

Вкотре був підтверджений девіз обласної ради старшокласників «Разом дієвіше!» та, власне, аргументи «ЗА» теми «Майбутнє молоді – в Україні!»

Кiлькiсть переглядiв: 398

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 27 Квітня 2021

Фотогалерея