Презентація Національної дитячої ради

29 березня 2018 року Уповноважений Президента України з прав дитини в Україні Микола Кулеба та міністр освіти Лілія Гриневич презентували Національну дитячу раду, до складу якої увійшли лідери учнівського самоврядування та випускники інтернатних закладів з різних куточків України. Мета створення ради – надати можливість маленьким українцям долучатись до ухвалення рішень на найвищому рівні, а також формувати дитячу політику всієї країни.

Права дітей Житомирщини на установчих зборах організації представляла учениця 8 класу ЗОШІ-ІІІ ступенів № 28м. Житомира ім. гетьмана І. Виговського Гаращук Дарина Сергіївна.

Головною метою першої зустрічі стало визначення, на основі обговорення з молоддю, потреб і можливостей підтримки дітей, її форм і видів, які можуть допомогти дітям почувати себе у безпеці та благополуччі, а також захистити себе від насильства та сексуальної експлуатації та у більшій мірі впливати на власне життя. Також була піднята тема онлайн насильства, було продемонстровано ролик про грумінг та обговорено можливі шляхи захисту дітей від такої небезпеки. Учасники заходу – колишні вихованці інтернатів – мали змогу поділитися своїм досвідом проходження важливих етапів соціалізації в умовах інституційної опіки та пошуку джерел підтримки, активізації власних ресурсів на цьому шляху, ознайомитись з міжнародними стандартами захисту прав дитини, національним законодавством та службами, що стоять на захисті їхніх прав.

/Files/images/MAN/4.PNG

В рамках засідання відомий австралійський письменник, меценат і коуч Нік Вуйчич провів мотиваційні тренінги щодо протидії булінгу з аудиторіями по п’ятсот осіб вчителів та учнів загальноосвітніх українських шкіл. Він також поділився власним досвідом боротьби з цькуванням.

«Булінг – це хвороба. 30 років тому вона ще не була такою поширеною. Еволюція медіа дозволила нам відчути, що булінг та пліткування – це норма. В Австралії 29 років тому я був першою дитиною з особливими потребами в школі. Найкраще рішення, яке могли прийняти мої батьки в той час - не закрити мене в кімнаті, а навчити жити з усіма, дати мені можливість літати. У школі мені було важко, бо всі витріщалися на мене, цькували мене, принижували. Але я навчився жити своїм життям. Щоб запобігти цькуванню потрібно прийняти себе таким, як ти є, полюбити себе! Тільки тоді тебе приймуть оточуючі» – запевнив легендарний Нік Вуйчич. За перебігом подій батьки спостерігали на великому екрані, таким чином і самі навчалися розуміти дитину та допомогати їй подолати булінг.

Наприкінці тренінгу кожен учасник засвідчив: «Я сьогодні приймаю свідоме рішення любити себе і ніколи не здаватися!». Таким чином, перший крок до подолання булінгу зроблено. Власне, помирити дітей між собою Міністерство освіти на чолі з Лілією Гриневич і коучем Ніком Вуйчичем планує протягом року. Подібні тренінги-лекції для школярів та вчителів незабаром пройдуть у всіх областях України.

Кiлькiсть переглядiв: 509

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 27 Квітня 2021

Фотогалерея