Обласні інтелектуальні дебати

29 березня у Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді було проведено інтелектуальні дебати, на яких пропонувались до обговорення питанння з різних галузей науки: біологія, хімія, географія, фізика, математика, економіка, інформатика, історія, література, релігієзнавство, філософія, а також зі спеціальних дисциплін. У них взяли участь школярі 23-х навчальних закладів зі всієї Житомирської області, які демонстрували своє вміння оригінально розв’язувати складні завдання творчого характеру, формувати власне твердження стосовно будь-яких речей, захищати власні думки у наукових дискусіях. Такі заходи щороку проводяться для того, щоб виявити та підтримати обдаровану учнівську молодь, залучити її до наукових досліджень та створити умови для самореалізації творчої особистості в сучасному суспільстві.

Яким же чином відбуваються дебати? Модератор турніру «Шлях відродження» та тренер обласних дебатів Ігор Кип’янков стверджує: «Це нова методика інтерактивного навчання, яка навчає дітей працювати з інформацією, знаходити в ній головне, прибирати зайве та відстоювати свою думку перед слухачами». Конкурс проходить у формі раундів (творчих боїв). У кожному раунді (їх всього чотири) беруть участь три команди, кожна з яких виступає в одній із ролей: «доповідач», «опонент» або «рецензент». Номер раунду і послідовність у тій чи іншій ролі визначаються жеребкуванням, що проводиться перед початком першого раунду організаторами дебатів. Учасникам дали на вибір вісім тем, які вони обмірковували:

/Files/images/news/1.jpg

1) Рабство й досі існує.

2) Освіта-ключ до успіху.

3) Жити в місті краще, ніж в селі.

4) Майбутнє молоді-в Україні.

5) Час школяра в Інтернет-просторі має бути лімітованим.

6) Соціальні мережі загрожують безпеці користувача.

7) Булінгн. Чи варто звертатися до поліції.

8) Релігію та релігійні символи в школах варто заборонити.

Під час підготовки до виступів, учасники могли використовувати будь-які додаткові матеріали (довідники, посібники, книжки). Але при цьому вони не мали права користуватися ними під час виступів. Також протягом раундів командам заборонялося консультуватися з особами, які не є учасниками змагань, а також користуватися технічними засобами з доступом до мережі Інтернет.

Усі учасники дебатів насамперед задоволені тим, що є така можливість поспілкуватися з іншими талановитими учнями, продемонструвати свої знання, висловити на публіку думку, в якій переконані. Нам вдалося взяти інтерв’ю у одного з учасників, а саме Івана Батюка, учня 10 класу ЗОШ № 12, та поцікавитись, чи вважає він корисним проведення таких дебатів серед школярів: «На мою думку, ці дебати корисні тим, що розвивають комунікабельність. Лідери зі всієї області зібралися, щоб гідно відстоювати свою думку та позицію. В майбутньому вони можуть стати гідними політиками. Також я вважаю, що на дебатах зачеплюють дуже важливі соціальні теми, які варто обговорювати.»

/Files/images/news/4.jpg

Житомирянин Євгеній Колодницький, учень 9 класу ЗОШ № 21, також висловив свою думку з приводу однієї з тем: «Я вважаю, що навчання не є ключем до успіху, тому що успіх - це праця. Людина може вивчитись, отримати вищу освіту, але покликання до цієї справи, наприклад, до візажистики, в нього не буде. Так, він спеціаліст, але знати теорію і вміти її застосувати на практиці - це різні речі. В підсумку ця людина просто буде калічити своїх відвідувачів неякісною косметикою. Тому що він вчився через силу та без бажання виконувати цю роботу. У нас багато людей з вищою освітою стоять на базарі, а є багато людей без освіти, які стали бізнесменами без допомоги багатих батьків. Тому успіх - це закладена праця людини, шляхом якої вона домагається вершин.»

Дебати тривали у напруженій боротьбі протягом цілого дня, аж до вечора. Подолавши врешті суперників у всіх раундах, перемогла команда Житомирського міського ліцею при ЖДТУ. Вітаємо переможців!

Анастасія Шевчук,
вихованка гуртка «Журналістика»
КПНЗ «Обласний центр НТТУМ»,
учениця 11 класу
ЗОШ І–ІІІ ступенів №7 м.Житомира

Кiлькiсть переглядiв: 537

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 27 Квітня 2021

Фотогалерея